Prosecco

napiste 518 334 983
Po - Pá: 8.00 - 17.00
  • Vyhledat dovolenou
  • First minute
  • Tipy
  •  
Zadejte oblast ...
Termín: 25.05.2018 - 06.07.2018
Cestující:4
zájezdů
 

Prosciutto, legenda italské kuchyně

Pravděpodobně už nenajdeme nikoho, kdo by tuto nejznámější italskou šunku neznal.

Víte však jak se vyrábí, odkud přesně pochází a jaké druhy existují?

Výroba prosciutta cruda má v Itálii dlouhou historii. Tato pouchoutka byla známa již v dobách antického Říma.

Vyrábí se z vepřové kýty.

Důležité je maso pořádně nasolit, aby se zbavilo vody a dobře zakonzervovalo. Pak se suší několik měsíců až let na dobře větraném místě. Velkou roli zde hraje teplota, vlhkost vzduchu i oblast, ve které je prosciutto vyráběno. To vše vytvoří zcela jedinečnou chuť každé šunky.

Mezi nejznámější italské prosciutta patří Prosciutto di Parma a Prosciutto di San Daniele.

Jak již název napovídá, Prosciutto di Parma pochází z parmské oblasti a název se nesmí použít u šunky pocházející odnikud jinud. Jedinečnost této přísně vymezené oblasti znamená ideální klimatické podmínky pro přírodní zrání, které jí dávají nezaměnitelnou nasládlou chuť.

Prosciutto Di San daniele pochází z regionu Friuli. Pro sušení šunky jsou zde jedinečné podmínky, protože se zde potkává svěží vzduch z hor s mořským vánkem z jadranu.

Šunku doporučujeme kupovat v obchodech, kde vám ji sami nakrájí.

Plátky jsou tenčí, nežli je tomu u balených šunek v supermarketu. Tučný okraj Italové ze šunky zásadně neodkrajují. Nejlépe si prosciutto vychutnáte k vínu, s melounem, fíky, hruškou, hrozny, mozzarellou nebo s čerstvým pečivem.