Colomba pasquale tedy Velikonoční holubice je tradiční italské pečivo z kynutého těsta. Recept jsme trošku modifikovali pro moderní hospodyňky, které nemají čas péct jeden moučník dva dny, jak tomu bylo v dávných dobách, ze kterých recept na tuto dobrotu pochází.
Potřebujete:
500g hladké mouky
150g moučkového cukru
25g droždí
150g rozpuštěného másla
2dcl mléka
4 vejce + 2 žloutky
100g kandované pomerančové kůry(nebo směsi kandovaného ovoce)
100g mandlí, špetka soli.
Postup:
Z poloviny mouky, droždí a trochu teplého mléka zaděláme kvásek.
Po vykynutí přidáme celá vejce a jeden žloutek, zbytek mouky, moučkový cukr, pomerančovou kůru, máslo, mléko a špetku soli.
Vypracujeme těsto a necháme jej vykynout. Mezitím si naloupeme mandle, nebo použijeme již hotové mandlové lupínky.
Vykynuté těsto naložíme do vymazané a moukou vysypané formy - pravá colomba by měla mít tvar holubice, smělě ale můžete použít formu na beránka, bábovku nebo dva srnčí hřbety.
Těsto potřeme žloutkem, posypeme mandlemi. Prvních 10 minut pečeme při teplotě 200°C, později ubereme na 160°C a pečeme ještě 40 min. Buon appetito